Het Ontwerp

woensdag 4 oktober 2017

Bezoek aan de Stichting Vroege Vogels op vliegveld Lelystad.

Het Clubgebouw.
       
  
Een collega heeft als hobby het restaureren van historische vliegtuigen bij de Stichting "Vroege Vogels". Hij heeft ons uitgenodigd om te komen kijken.
De Stichting "Vroege Vogels" is opgericht in 1976 door Jaap van Mesdag, en heeft tot doel het restaureren van oude vliegtuigen en vliegtuigmotoren en het herbouwen van oude modellen.




Rustig op de c.p. van Lelystad.
We parkeren de camper op de camperplaats van Lelystad en gaan met de  fietsen naar de luchthaven van Lelystad.

We worden door collega John hartelijk ontvangen en al gauw krijgen we een zeer uitgebreide rondleiding.
Met verbazing kijken we rond. Overal hangen de kisten (jargon voor vliegtuigen) aan het plafond en geen meter op de vloer is onbenut.


Een Sopwith Pup.
De meeste vliegtuigen dateren van rond de 1ste wereldoorlog en dus lastig om onderdelen te krijgen. Gelukkig zijn uitgerekend vandaag een aantal kratten met onderdelen binnen gekomen en de vrijwilligers die aan de vliegtuigen bouwen zijn dan ook in opperbeste stemming.

Elke vierkante meter wordt benut.

Fokker D VII.





 



Anthony Fokker bouwde onder andere de Fokker D VII, een jachtvliegtuig. Tijdens de 1ste wereldoorlog voorzag hij de Duitse luchtmacht van zijn beroemde Fokker driedekkers, die in de handen van de Duitse Baron von Richthofen (de illustere Rote Baron) een geducht wapen bleek te zijn. Kortom Nederland was toch blijkbaar niet zo heel erg neutraal in de eerste wereldoorlog.


Eenvoudig instrumentarium.
   
    
Onvoorstelbaar dat zoiets van metaalbuis en doek de lucht in kan.





Veel oog voor detail.


Jawel, een dikke Mercedes erin.


Een prachtig gerestaureerde Bücker Jungmann.
  
Een rotatiemotor.
De rotatiemotor uit die tijd was toch wel bijzonder. Normaal draaien de zuigers en staan de cilinders stil. Bij deze motor draaien de cilinders en staat de krukas met de zuigers stil. Door de grote rotatiekrachten van deze motor waren deze jagers zeer wendbaar wat een voordeel in het luchtgevecht betekende.

Het privévliegtuig van Jaap van Mesdag, een Gipsy Moth.





Tenslotte komen we aan bij het project waar mijn collega aan werkt: De restauratie van de  Morane Saulnier Criquet. De Morane is eigenlijk een Duitse Fieseler Storch en in licentie gebouwd door de Fransen na de oorlog; ze hadden de bouwtekeningen nog! Dat kon ook haast niet anders want de Storch werd in Frankrijk door dwangarbeiders gebouwd tijdens de bezetting.

De Morane in aanbouw. Goed is te zien dat de zijruiten naar buiten lopen voor een betere waarneming.
De Fieseler Storch was een verkenningsvliegtuig uit de tweede wereldoorlog en maakte vooral faam door de actie waarbij Duitse commando's de Italiaanse Fascistenleider Mussolini met een Fieseler Storch uit een gevangenis in de bergen wist te bevrijden om daarna triomfantelijk door Hitler aan den volke ten tonen.

De Morane Criquet heeft als eigenschap dat het zeer langzaam kan vliegen, dat komt met name door het grote vleugeloppervlak.
De motor staat alvast klaar.


Deze projecten zijn natuurlijk van lange adem en er gaan jaren overheen voordat deze historische vliegtuigen het luchtruim zullen kiezen.
Wij zijn zeer aangenaam verrast door het enthousiasme waarmee de vrijwilligers deze taak op zich nemen deze museumstukken van de ondergang te behoeden.

We staan nog even stil bij de oprichter van de stichting.


In een andere hal staat de trots van de stichting, de P51 Mustang die een belangrijke rol speelde tijdens de tweede wereldoorlog.
 


Een Fairchild Argus word naar buiten gerold.
 
Eenmaal weer terug bij de camperplek maken we de volgende dag nog een fietstocht. Het weer slaat toch wat om aan het eind van de dag en we pakken ons boeltje weer op. We kijken terug op een paar leuke en leerzame dagen.

 


   
                      -----------------------------------------------------------------------